2022-04-23 12:32:46• hírek • Bede Emőke

Szatmárnémetiben szervezik meg a Mikes Kelemen tantárgyverseny országos szakaszát

Az április 27–29. közötti napokban Szatmárnémeti, azon belül is a Kölcsey Ferenc Főgimnázium lesz a Mikes Kelemen Magyar Nyelv és Irodalom Tantárgyverseny országos szakaszának házigazdája. Nem kis feladat ez, hiszen az Arad, Bákó, Beszterce-Naszód, Bihar, Brassó, Fehér, Hargita, Hunyad, Kolozs, Kovászna, Máramaros, Maros, Szatmár, Szeben, Szilágy és Temes megyei tanintézményekből közel 150, általános- és középiskolás diák érkezik a városba, hogy összemérjék tudásukat.

„E verseny nem csupán a magyar nyelv és irodalom iránt érdeklődő diákok legjobbjainak a megmérettetése, hanem egyben a legfontosabb fóruma is. Olyan identitásalakító és -formáló szereppel bíró találkozás, amely meghatározó és egyben nélkülözhetetlen a romániai magyar diáksereg számára. A verseny kivételes lehetőség arra, hogy az ország különböző pontjairól érkező tanulók és pedagógusok megismerkedhessenek egymással, szakmai párbeszédeket folytassanak, életre szóló barátságot kössenek, elkötelezzék magukat az anyanyelvi kultúra és irodalom szolgálatának” – olvasható a verseny honlapján közzétett köszöntőben.


Az idei megmérettetés egyébként több szempontból is különleges lesz. Egyrészt a koronavírus miatti kétéves kényszerszünet után a diákok és pedagógusok újra személyesen találkozhatnak majd, másrészt pedig a Mikes Kelemen nevét viselő színvonalas tantárgyverseny 2022-ben immár 50. alkalommal kerül megszervezésre.


„Szatmár megye lelkesen készül a legjobbak fogadására és megmérettetésére, hiszen olyan vendégek érkeznek hozzánk, akik anyanyelvüket tisztelik, a legmagasabb szinten művelik. Azért vagytok itt, kedves diákok, mert – Dsida szavaival élve – mindannyiótok lelkében ott rejtőzik a szépirodalom »melódiája«, amely eljátszásra vár. Ezúttal e verseny, a várva várt találkozás öröme, e hely szellemisége legyen a »felhangoló kéz«, amely megteremti majd az irodalmi szövegekkel folytatott dialógus lehetőségét, valamint az alkotás örömét” – üzenik a hamarosan Szatmárnémetibe érkező 149 versenyzőknek a szervezők.


A gyerekek és kísérőtanáraik egyébként a Kölcsey bentlakásában, illetve a Szent Alajos Konviktusban kerülnek majd elszállásolásra. A vendégek által itt töltött napok azonban nem csak tantárgyverseny miatt lesznek izgalmasak, hanem azért is, mert a szervezők egy eseménydúsnak ígérkező programsorozatot is összeállítottak számukra.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: